XV. Grand Prix Brno

Tentokrát ve Skalním mlýně v Moravském krasu

19.- 20. listopadu 2011


    

        Brněnský PC završil sérii pořádání GP v okolí metropole místem nejpoetičtějším – bránou Moravského krasu, hotelem Skalní mlýn.  Soutěž brněnského klubu si již stabilně získala naši přízeň a tedy pevné místo v kalendáři pro některé z nás. Tentokrát jsme navíc dělili naše síly mezi brňáky a ruďáky, kteří pořádají kouření o týden později. Do Moravského krasu tedy vyrazil praporečník, fojt a Zbyňďa, jenž si ke svému pěknému opasku s logem automobilky Bayerische Motoren Werke přibral také jako doplněk hezký model auta, čímž jsme měli dopravu zajištěnou. Cesta melancholicky zasněnou podzimní krajinou nás dovedla před hotel Skalní mlýn, v jehož útrobách již naplno probíhal předstartovní kvas. Pořadatelé byli mile zaskočení zájmem soutěžících, kterých se tentokrát sjelo z celé republiky 73.

     U stolu jsme zaujali místo se zástupci PC Bruyere – manželi Špírkovými a Vlaďkou Jursovou a borcem Dýmka NETu, vítězem letošního Klání, Martinem Pedainem. Naše známá-neznámá stewardka, s ohledem na nedostatek místa, musela na druhou stranu soutěžního sálu. Nicméně zůstala naše. A pro úplné dokreslení, za zády našeho stolu bylo výpočetní centrum, kde působily snad nejčernější dívčí oči, jaké jsme kdy mohli vidět. Takže vše mohlo dospět k tomu, aby pod pevným vedením Břetislava Kotulána a pana Činky, byly rozdány dýmky (klasicky z BPK), tabák (trochu naschlý Albo Gold), dusátka a speciální zápalky. Zápalky jsou speciální v tom, že na jejich výrobu bylo použito smrkové dřevo z Ruska. Snad nebyly smrky od Černobylu…. Další pikantností, která se dotkla jen některých z nás, byla velikost dusátek. Praporečník a fojt dostali dusátka poněkud větší velikosti než obvykle, ovšem k reklamaci se neuchýlili, aby zbyla zajímavá památka. No a pak se začalo soutěžit. Zapálil všichni a soutěžní pelotón se držel pohromadě až do 19. minuty, kdy k úlevě některých, odpadl jako první Michal Hubacz.  Poté již začalo pole účastníků pomalinku řídnout. 37.minuta vystavila konečnou pro fojta, slušná 50.minuta znamenala konečnou pro Zbyňka a v čase 1:01:32 se na 26.místě kousl praporečník. V čase 1:39:00 skončil na třetím místě  Petr Odorčák z Dýmka NETu a pak začal velký souboj mezi posledními dvěma mohykány. Předposlední se umístil domácí Vítězslav Dudák v čase 2:02:20 a první místo si odnesl Štefan German z Dýmka NETu s časem 02:03:57. Přiznám se, že s ohledem na soutěžní vzorek, vzbuzuje čas prvních dvou soutěžících obdiv.

     Vzhledem k tomu, že organizace klapala, brzy byly vyhlášeny výsledky, na dvě kola proběhla večeře a pak už jsme se mohli těšit na společenský večer. Tento jsme strávili ve velmi příjemné společnosti Ľubo Bobka a jeho paní. Ochutnávka skvělých vín byla doprovázená zpěvem cimbálovky a konzumací vynikající martinské husy se skvělými knedlíky. Další podrobnosti úžasného večera jsou ovšem mimo záznam. 

     Dopolední program druhého dne spočíval v návštěvě Kateřinské jeskyně, objevené v roce 1909. Krásné provětrání v úžasných prostorách, kde jsme si vyslechli úryvek známé árie z Nabucca – Sbor hebrejských otroků, prohlédli  tzv. Bambusový lesík tvořený hůlkovými stalagmity, či útvar zvaný Čarodejnice. Závěrem si každý z návštěvníků něco popřál, při vložení dvou prstů levé ruky do útvaru zvaného kropenka. Po rozloučení vedle odstavených vláčků, nedaleko mostu přes říčku Punkvu, jsme spokojeni a dobře naloženi vyrazili ku domovu.

Příští soutěž už bude v Brně a nám nezbývá, než se těšit.

A nyní fotoreportáž z celé akce:

Tož nevím - dýmkaři, nebo ogaři od krav?
 

Cen bylo akorát pro všechny
 

  

Připravená armáda soutěžních dýmek, tabáků a dusátek

 
A je to tady, ogaři vybalují a hlavou se jim honí, co to na nás ti místní zase připravili?
 

Zbyňkovi to šlapalo slušně
 
Otázkou je, co tam šmrdlá Alois ..?

    

Lojzík připravuje trnkový nápoj pro své spolubojovníky
 

Výrobce dýmek Petr Vobořil a jeho prezentace
 

    

Malá relaxace před rozdílením cen. Ta jablečná Toma není pro nás.
 
Vlastík Šenkýř jak ho známe.
 

    

Přemek Omrt a jeho dýmečka
 


Pánové uznejte, viděli jste někde takové oči?

 

Rodinná idylka u Špírků. Není vhodné zveřejňovat, kdo se umístil lépe
 

Vítěz Štefan German a Břeťa Kotulán st.
 

    

   


Pan Činka předává diplom Robertu Knězovi.

 

Břeťové Kotuláni.
 

Úspěšný Alois

Spokojený Zbyněk

Fojt se loučí s letošní dýmkařskou sezónou.
 

Michal Hubacz jako zachránce.

 

Trefný symbol PC Brno.
 

Soutěžní dýmka a trochu přerostlé dusátko. Rozdíl proti klasice je jasný.
 


Před Kateřinskou jeskyní.


Krápníkové sloupy, neboli stalagnáty.
 

 

Lojzík si přeje
 

To vypadá, jako kdyby tady zalili nějakého čerta.
 

    

Skalní čarodejnice.
 

Stalagmit a Alois. To je ale macek.
 

 

 

Poslední pohled před zpáteční cestou. A pak, že se tady nekouřilo ;-)).

Sepsal a nafotil fojt.

 

 

  fotografie a text (C) Marek Netolička