Soustředění PC5

Dýmkařský kemp s překvapením

4. září 2020


   S kamarády z klubu PC5 Ruda nad Moravou nás pojí dlouholeté kamarádství, nebál bych se říci i přátelství. A moc si vážíme toho, že nás každoročně zvou na své třídenní soustředění.
Vždy se jedná o akci, která je super, kamarádská, zábavná. Prostě chlapi během tří dnů přijíždí, odjíždí, potkávají se, klábosí, bafají ze svých dýmek, leccos vypijí a snědí … víkendová pohoda. Pivo na čepu, makrely na tyčkách, maso na pánvi, whisky na stole …

Letos ale bylo leccos jinak.

U nás se vyvíjel plán na účast postupně, v prvé řadě bylo jasné, že s nástěnkářem pojede Jirka. Nejdřív to vypadalo na sobotu, možná s noclehem na neděli, nakonec se plán ustálil na výjezdu v pátek časně odpoledne s plánovaným nočním návratem. Nástěnkář měl totiž v sobotu program, který se nedal odmítnout, souvisel s úplně jinou sportovní kategorií, než je kouření dýmek – kouřilo se z výfuků- a tak jsme se rozhodli, že podstoupíme ještě v pátek dvouhodinovou půlnoční cestu do vlastních postelí.

PC5 byl na místě už v pátek v silné sestavě, nemile nás překvapila nepřítomnost Tomáše, který utrpěl autonehodu, naštěstí se rychle zotavuje. Pak nás ještě překvapila nepřítomnost piva, které přivezl David až v podvečer :-), i když mně, coby řidiče, to příliš netrápilo.
Normálně jsme se rozesadili na terase, připíjeli na zdraví Oldovi, který měl navíc narozeniny, zdravili se s dalšími příchozími, a ničeho mimořádného se neobávali. Občas jsme zahlédli několik sympatických mladíků, kteří očividně kutili něco u lesa za chatou, ale bylo nám řečeno, že to je syn hostitele s kamarády, a že si ho nemáme všímat.

Kolem osmé večerní někdo zavelel, ať si vezmeme své nápoje a přemístíme se za chatu, že bude večeře. A teď nastal šok.
Na kraji lesa, u dlouhého pracovního stolu, kmitali tři mladí kuchaři a chystali nám čtyřchodové degustační menu. A opravdu to nebyly špekáčky na klacku :-)

Ukázalo se, že jeden z mladých mužů byl syn majitele nemovitosti a že je součástí gastronomického projektu Od lesa, kterým interpretují klasické recepty české kuchyně moderním způsobem. Za sebou mají praxi ve špičkových restauracích a teď se rozhodli své umění ukázat dýmkařům.
Na popis toho, co se za chatou dělo, se těžko hledají slova. Koncert přípravy jídel, která by neurazila náročného návštěvníka drahého restaurantu, to byla pastva pro oči a posléze i pro chuťové buňky. A nakonec jsme byli do přípravy vtaženi všichni.
Jako první chod byla podávána variace na starou dobrou šunkovou rolku s křenem, zde v podobě šlehačky ochucené křenem, se šupinami uzené a sušené šunky, lehce posypané strouhanými chlebovými kůrkami. Zajímavé, jak umí moderní variace na známou klasiku překvapit.
Další chod byl trochu cizokrajný, uzený losos, podávaný na červené řepě a pěně z podmáslí, s trochou kopru nahoře. Oficiální název byl asi jiný, ale popis surovin vystihuje podstatu. Opět krásné propojení chutí, a to vše si představte na čerstvém vzduchu s lesem za zády. Vše podáváno samozřejmě na porcelánu, žádný plast a papír.
Další v pořadí byla polévka – znovu variace na klasiku, bramboračka, ovšem z tři dny taženého vývaru, s dušenými hříbky a podávaná s vejcem a pečenými bramborami.
A pak jsme dostali příležitost něco si vytvořit sami. Každý dostal do ruky kuličku z těsta, vylepšeného sádlem a extraktem z černého piva. Z něj jsme si vytvořili placky, které jsme si sami opekli nad dřevěným uhlím. A ve spolupráci s kuchaři doplnili marinovaným grilovaným bůčkem, fermentovaným česnekem a zeleninovým salátem, vše zakápnuto vepřovým rosolem.

Protože sám rád a často vařím, dovedu si představit náročnost této mise. Mládenci byli na místě 24 hodin předem, aby vše v improvizovaných podmínkách dokázali připravit. Sklidili také několikrát potlesk na otevřené scéně, a opravdu si ho zasloužili. Zážitek to byl zcela mimořádný.

Vším se prolínaly Františkovy záchranářské historky, povídání o cestování a o dýmkách, oko motoristy potěšil David, který přijel busíkem VW ročník ´89, samé radosti. Bohužel pro nás, čtyřchodová večeře nám notně ukrojila z času, který nám toho dne zbýval. Takže jsme ještě zavolali rekonvalescentovi Tomášovi, pozvali kamarády na naše soustředění, které se bude konat místo letošní Starostovy fajfky, a vyrazili jsme k domovu.

Po dvou hodinách strávených na skoro prázdné noční dálnici jsme se mohli překlopit do vlastních postelí a s ještě plnými žaludky vzpomínat na úžasný večerní zážitek. A to, že největší zážitek vlastně nebyl dýmkařský ani trochu nevadilo ... nebylo to zdaleka poprvé :-)

 

Decentní start.
 
Oldova narozeninová párty

Teoretický úvod chlapců Od lesa 

S vykulenýma očima koukáme na ten koncert ...

Zde řepa-pěna z podmáslí-uzený losos- kopr

... a zde bramboračka.

Alexův bratranec

Tady se griluje marinovaný bůčíček :-)
Jirka si žmoulá svou kuličku

... vlastní výtvor na závěr

   


Nástěnkář
 

 

 

 

    text a foto (C) Radim Přikryl