XXIV. Mistrovství České republiky
a XVI. Klání zemí Koruny české
 

Dvě soutěže jedním vrzem - i když trochu z ruky

14. května 2016 - Kostelec nad Černými lesy


 

  Datum 14.května 2016 na první pohled není nijak významné. Ovšem pro kuřáky dýmek v naší kotlině je toto datum významné velmi, ba troufám si tvrdit, že je přímo průlomové. V tento den došlo k prvnímu společnému soutěžení dvou dýmkařských uskupení na nejvyšší, tj. republikové úrovni. Kníže Svatopluk může plesat radostí, pruty jsou přiloženy, teď je ještě raději pro sichr svázat. Ale pojďme popořádku.

      Sobotní zamračené ráno, kdy se šedé mraky honily nízko nad zemí a co chvíli vypustily svůj obsah, taky tak trochu plakalo nad sestavou reprezentantů slavného Valašského Fajfklubu. Bohužel, jen dva členové se odhodlali vypravit do dalekých Českých zemí, aby šířili slávu a dobré jméno svého klubu. Dva hrdinní reci se vypravili čelem postavit všem těm uhlíkovým šamanům – Pedainům, Germanům, Hubaczům a dalším. Naštěstí se k Jirkovi s fojtem připojil –zatím- nezávislý, nezařazený, či prostě bezprizorní, nebo jak, Honza Vašek, takže ogaři se nalodili do korábu a vyrazili. Cesta ku Praze, neb soutěž se odehrávala v nedalekém Kostelci nad Černými lesy, proběhla poměrně klidně. Teplota, tlak a rosný bod se měnili k lepšímu, takže v samotném místě konání, Černokosteleckém pivovaru, vítalo účastníky sluníčko a kamarádi z ostatních klubů. Jediné, co trochu zaskočilo, byly vlastní prostory soutěže – sklepení pivovaru. Každé správné sklepení je totiž spíše chladnější a vzhledem k tomu, že tělní tekutiny jsou prosty alkoholu (tedy povětšinou), došlo při absenci jégrova spodního prádla k určitému, časem dosti intenzivnímu, pocitu chladu.

     Pořadatelé – mimochodem odvedli skvělou práci- sice v předsálí zajistili pro každého účastníka degustaci výrobků z třtinového medu a melasy, původem z Karibiku, ale pro zahřátí to bylo málo. Řidič fojt mohl jen tiše závidět svým kolegům, kteří se zkoušeli zahřát produkty místního pivovaru. I když pochyboval, že mínus a mínus udělá ve finále plus (rozuměj chladná Černá svině plus chladné okolní prostory = euforický pocit tepla), pro změnu měl štěstí v tom, že se ohřál na Valné hromadě ADK.

     Mimochodem, jeden podstatný výstup z jednání je ten, že příští rok se bude konat nejvýznamnější kuřácká soutěž v Brně. Lze se těšit, že pokud se spojí při soutěži burčák s vhodně vybraným tabákem od mistra blendera J.R., dosáhnou účastníci ještě větší nirvány, než měli letos při Starostově fajce… .
     Po chutném obídku, degustaci, obhlídnutí vystavených dýmek zavedených pipemakerů, doplnění tabákových rezerv a hlavně poklábosení s ostatními kamarády, jsme směřovali do chladu a šera soutěžních prostor. Vzhledem k tomu, že po našem příjezdu jsme nemohli najít, ve kterém rohu si kryje záda od falešného luftu Mirek Blizňák a další bardi z PC Zlín, tedy jakéhosi předměstí Valašska, jsme zasedli ke stolu s kolegy z Českých Budějovic.              

       Potěšující byla osoba našeho stolního rozhodčího, kterým nebyl nikdo jiný, než impozantní Dejmal. Sice nám u stolu pouštěl pod nos lahodné závany latakie z jeho malého kotlíku (v pálenici by řekli, že jede na velký kotel), ale to se dalo vydržet. Horší to bylo, když se začalo soutěžit. Soutěžním tabákem byl Kentucky Nougat z dílny Gawith a Hoggarth. Klasický aromatik, směs Virginie a Cavendishe, obohacená o příchuť karamelu, oříšků a nugátů. Pro latakistu to byl až příliš dokonalý aromatik, i když by řekl, že zná i horší. Když měl fojt pocit, že na jazyku ucítil snad i višně, rychle po dvou minutách odevzdal rozhodčímu svůj soutěžní list. Naneštěstí byl Honzou upozorněn, že ještě hoří, tak byl vrácen zpět do oběhu. Tabák byl navíc i nečekaně trochu vlhčí, takže soutěžící začali odpadávat pěkně postupně. Z naší ekipy doplatil na slušné vychování Jirka, který se jal doplňovat fojtovi pití a při tom zapomněl tahat. Pak Honza seznal, že podruhé na soutěži překouřit fojta by asi také nebylo vhodné a skončil. No a nakonec odpadl fojt, kterému nepomohl ani soutěžní styl „Vackův periskop“… Ve finále bylo potěšující, že kolega u stolu, Dalibor Vohradský, z Českých Budějovic, svým klidným bafáním bez upřeného pohledu na uhlík a následně jeho přišmrdlávání kouskem buku, se prokouřil na krásné 3. místo. Výhrou mu byla tato nádherná dýmka z dílny našeho rozhodčího. No a vítězem se stal Pišta German.

     V rámci soutěže se hodnotilo i pořadí klubů, kde měl pochopitelně vliv počet účastnivších se členů z jednotlivých klubů. Ale ani zde jsme až tak nevyhořeli. Úžasné chvilky přišly i po soutěži. Dejmal nejdříve obšťastnil fojta, pak nás seznámil se svým kufříkem a ve finále jsme si pěkně u kamen bafli Radkův Sutliff – Balkan II. Nádherná směs latakie a orientálu, která si svoji vyváženou chuť udržuje až do dna dýmky. A k tomu se poté přidala kotletka, pro neřidiče s pivínkem. Sobotní chvilka poezie pak byla ukončena předáváním diplomů a cen, kterých bylo mnoho a pro všechny. Nakonec jsme se rozloučili a v družné pohodě vyrazili do našich kopečků.

     Velké uznání patří pořadatelům. Akce to byla historicky významná a povedená. Prostory pivovaru mají své kouzlo (kdyby tam bylo tepleji, bylo by to dokonalé) a nabídka jídla, pití, kuřiva, dýmek, triček, knih a hrnečků musela uspokojit každého. Pohoda byla umocněná i tím, že se zde sešli dýmkaři ze všech asociací a organizací naší malé kotliny. A tak je to spravne, bo tak to ma byt.

     Jak by řekl manžel od servírky, dneska to bylo dobré ;-).

                                                                         Fojt


 

Pivovar - není snad poetičtějšího místa pro konání soutěže v pomalém kouření dýmky

 

Jen část přehlídky cen pro účastníky. na každého se dostalo



 

Moravská klika na valné hromadě

 
Jakub řídí zasedání valné hromady

Aaaa rumová degustace. I když R.L.Seales chyběl...
Petr Vobořil a jeho království
 

 
Třebíč, Malín, Ruda a Zlín u jednoho stolu

 
Kdysi se tady možná chladilo pivo

 



Bronzový kolega Dalibor Vohradský ukazuje, kdo je výrobcem soutěžní dýmky
 
Fukcionáři obou dýmkařských uskupení při slavnostním zahájení
 
Dvojnásobný vitěz Štefan German
Proti Martinovým dýmkám docela přísně formální uspořádání
Posezení se zlíňáky, zleva Honza, Filip, Mirek a Jirka
Kufřík dýmkařského mistra
Fojt a Dejmal
Honza Vašek to s mikinou vyhrál
Jirka Janků - 46. nejlepší dýmkař v ČR ... doma a je vybaleno

  

 Tady najdete výsledkovou listinu jednotlivců a ZDE výsledky družstev

                                                                        
 

 

 

 

  fotografie i text (C) Marek Netolička