XVI. Beskydské kouření  

Kamarádské kouření na Lučině

10. září 2016 - hospoda U Adámků


  Sobotní, letně slunečné poledne bylo svědkem mého osamělého odjezdu na XVI. ročník Beskydského kouření. Přátelé, v autíčku jsem jel sám! Žádné plné auto, žádné srandovní průpovídky, žádní frutariáni, žádná filmová sekce, prostě nikdo. Jenom sedadlo spolujezdce sdílely dýmečky. Takže jsem se snažil vyplnit prostor auta áriemi Verdiho Nabucca či Rigoletta. Kochal jsem se krajinou, svým tenorem jsem rozechvíval skla auta a uvědomoval si bohatost míst, kterými jsem projížděl. U Nového Jičína jsem si připomněl mj. Eduarda Orla – důstojníka rakouské polární expedice, která objevila souostroví, později nazvané Země císaře Františka Josefa. Pak přišel Příbor. Zde je snad zbytečné připomínat rodiště Sigmunda Freuda. Z cesty byl vidět komín nedaleké Tatrovky Kopřivnice, rodiště Zdenka Buriána. Jeho kresby hltám dodnes. Průjezd Hukvaldy, rodiště Leoše Janáčka (chvíli žil i ve Frýdku, neplést s Místkem, jak jsem byl poučen). Pak přišel Místek a …ani obraz, ani zvuk. Než jsem si na někoho vzpomněl, šup přes Ostravici do Frýdku a byl jsem doma. Jozef Marchevský! Bombarďák, co dostal místní Valcíře v roce 1976 do první ligy! A pak přišly Nošovice, které dělaly za socíku nejlepší pivo, proto že bylo první a zakázané.

  Vesnice jedna, druhá a už tu byla hospůdka u Adámků. Její neútulně útulná místnost, dnes pro uzavřenou společnost. A zde chlapi z PC Ostrava. I když ne v plné sestavě a hlavně bez nemocného prézesa Mirka Sitka, kterému tímto přeji brzké uzdravení. Ani jsem netušil, jaký je Mirek blender, neb věnoval cenu do soutěže, vlastnoručně namíchaný tabák Ostravák, či jak se ta úžasná směs pro soutěžícího na 2. místě jmenovala. Když jsem k tomu přičuchl, trochu jsem zaslzel, ale věřím, že Mirek umí. Další vzorek z jeho míchání předal Standa Farana Vlastíkovi Šenkýřovi, což byla údajně nějaká horská směs, několikrát přesívaná. Snad to ogaři přežijí i bez varovných nápisů… A to jsem ještě vůbec netušil, jak mně chlapi prozradili, že další míchač, prý neméně skvělý, je Karel Balcar. U těchto pánů se již vůbec ničemu nedivím. Mám bardy z ostravského PC rád. Jsou to chlapi, kteří se začínali mazlit s dýmkou, když já se učil tahat gumového kačera. Dýmkaření se věnovali a zkušenosti získávali v dobách, kdy sortiment tabáků by se dal spočítat na prstech jedné ruky. V Tuzexu byla hlavně Amphora a sortiment dýmek na tom byl podobně. Ale synci si věděli poradit. Konec konců jedním z nejúžasnějších výrobců dýmek byl Mistr Hanák, který vybavil hodně ostraváků. Myslím, že skoro všechny. A když tak sedíte mezi nimi, stačí jen poslouchat a máte pocit, že nejste na soutěži, ale na posezení dýmkařů. Bardi bafkají a probírají věci dávno minulé i čerstvé, jako jsou cenově výhodné nákupy u severních sousedů. Do toho ještě dorazil náš metodik v doprovodu své spanilé trenérky, takže jsem si nemusel připadat jako sirotek klubu. A rád jsem Honzu viděl, i když zdravotní omezení mu dělá čáru přes rozpočet, resp. přes kouření. Za nimi přibyl Honza Machančík a repre dymka.netu Ríša Vysloužil a Jarda Dulík. Mimochodem ve velmi slušivých tričkách. No a vcelku jsme byli všichni.

  Hlavní organizátor, donátor a viceprezident klubu Standa nás seznámil se soutěžním tabákem, vyrobeným u Samuela Gawitha pod názvem Cabbie´s  Mixture.  Přírodní tabáček, bez nějaké chemie, v rozkošných koláčcích. A navíc žádný odlupovač nehtů. Sice se jevil trochu vlhčí, ale kupodivu hořel poměrně slušně.  K němu se rozdaly další propriety a už to jelo. Krásná byla samotná příprava tabáku. Naproti sedící Artur se stoickým klidem si dobafával dýmku, připravoval tabák a nacpával do krásné hanačky. Před zapálením dobafal, odložil a jel se soutěžní. Když se zapálilo, tak se dál povídalo, vzpomínalo a bafkalo. Ventylačky otevřené na plný knedlík ze dvou stran a nikdo nekřičel: zavírejte, je průvan. Jenom jeden ze dvou Vlastíkových psů si občas vyskočil na židli u okna, aby se nalokal čerstvého luftu. Žádné honění uhlíku a čučení do dýmky. Jak pravil kdosi u stolu, to je hrozné pořád čumět do fajky, to je jak kdyby chlap čuměl babě furt někam, kde se čeká něco jinčího…. Ale Vlastík to neřekl, ten se věnoval jiným věcem a osobám. A tak jsme se prokecali a probafali až do finále, kde kupodivu vyhasl favorit a obhájce vítězství Honza Machančík. Zůstal samotný vítěz Standa Mokryš. Přiznám se, že když jsem se vypravoval na Lučinu, tak mně blesklo hlavou, že neuvidím sobotní fotbalový trhák, manchesterské derby mezi United a Citizens. A o nic jsem nepřišel. Sobotní odpoledne bylo úplně někde jinde. A Standa byl větší hvězdou, než miliardový výběr fotbalistů z ostrovů. Odměnou mu byla krásná dýmka věnovaná Asociací dýmkařských klubů, z produkce Martina Paljeska. Další, neméně nádhernou dýmku od Petra Pohludky získal nejlepší průměrný kuřák, kterým byl tentokrát oslavenec Karel Balcar. Ale ještě než se rozdaly ceny, tak jsme pojedli, kuřecí řízečky s bramborem od domácích, dopili, pak přebrali ceny a po chvíli posezení se rozjeli s přáním pozdravovat ty, co tam nebyli. Čímž tímto činím.

  Pánové, i když k vám nejezdí příliš dýmkařů z ostatních klubů, vůbec bych nad tím nevěšel hlavu. Beskydské kouření je nádherná komorní soutěž. Kdyby bylo víc soutěžících, musely by se zavřít ventylačky, moc by se nepokecalo, vázla by obsluha, Standa by nestíhal, jeho roba by se mohla strhat atd.  Nebylo by to ono. Těším se na další setkání.

 

PS. Mimochodem díky za skvělou večeři! Vynikající chleba s máslem jsem zapíjel Metaxou ;-D.

PPS. Fotky z mobilu pochybné provenience jsou dokladem, že není nad to si vzít pořádný foťák. Ještě že jich mám doma málo…..



 

Fakt, jel jsem úplně sám

 

Nádherný soutěžní lístek, ten bylo škoda odevzdávat





 

Reprezentace VF

 
František Kaňok při debatě s viceprézesem Standou Faranou

Ríša Vysloužil a Jarda Dulík. Chlapci, trička nádherné :-)

Čemu se věnoval Vlastík Šenkýř se dá vytušit z jeho pohledu.

 
Budoucí šampion Standa Mokryš a Zdeněk Suknarovský

 
Senioři měli luxusní foťáky. Já to musel valit na nějaký činský mobil.
 



Suchá desetiminutovka ani omylem.

 
Artur valí jednu za druhou.

 
Vítěz. Stando, příště se ale prosím nehýbej. Můj hloupý mobil nestíhá prudké pohyby.

Honzík přebírá cenu.

 
Nejlepší průměrný kuřák Karel Balcar.
Moje večeře. Chlapci, tisíceré díky.
 
Dýmka pro vítěze z kalendáře ADK, od Martina Paljeska

  

 Tady najdete výsledkovou listinu

                                                                        
 

 

 

 

  fotografie i text (C) Marek Netolička