XXII.Hanácké kóř  

Malá výprava do docela velkého města

1. dubna 2017 - Olomouc


 

  Až nečekaně jarní sobotní dopoledne slibovalo ještě krásnější den, nicméně poznámka v kalendáři byla jasná: „ Olomouc – kouření dýmek“. Ano, jaro je zde a to znamená návštěvu Olomouce a setkání s kamarády dlouhého dýmu. Letos se do Olomouce vypravila z našeho klubu velmi úzká ekipa. Bujaré výlety, které byly zahájeny přípitkem Femigardu na peróně meziříčského nádraží se již bohužel stávají pěknou minulostí. Kdepak frutariánská sekce a kreativní vymýšlení různých rošťáren, tentokrát jen Honza a fojt vyrazili na Hanó.

Pořadatelé vyzývali účastníky, aby si přivezli sebou nějakou netradiční pokrývku hlavy, aby bylo v sále trochu veseleji. Nicméně, naši rekové se na pátečním briefingu domluvili, že si hlavičky nebudou zatěžovat ještě dalším doplňkem. V sobotním ránu tedy vyrazil fojt svým vozidlem pro Honzu, který ovšem nastoupil do auta s nádherným česaným kloboukem zlatokopa z Klondajku….inu není nad domluvu. Naštěstí, po dojezdu do místa konání jsme sedli ke stolu s kamarády z PC Zlín a Mirek měl sebou náhradní klobouk, který zachránil fojta, čímž se tak trochu jakoby přičlenil ke zlínskému klubu.


 

Valašský fajfklub na místě činu
 

Už se to nese
 

Honzovi to velmi slušelo a vyvolával i dotazy dýmkařského okolí. Jeho odpověď byla ta, že klobouk má po budoucím tchánovi, velmi originální. Na sluníčku to hřálo, v sále obvyklá, konstantní teplota, umožňující uchovávat v téměř čerstvém stavu podávané tradiční jelítko a tlačenku. Před nimi byla navíc klasická vynikající prdelačka, která zahřála vnitřnosti a potěšila na duši. Valaši sedli pospolu s kamarády ze Zlína, z druhé strany manželský pár Hubaczů, dále vedle Rado Masaryk z Bratislavy a ve finále dorazil Martin Pedain, takže bylo jasné, že na vítězství je adeptů až moc.




 

U Pelikána
 
Registrace na sluníčku
 

Josef s Pavlem
 
Josef

 
Sál
 
Honza čučí do díry
 



Michal čučí do díry
 
Chlapci jedou
 
Paní Kateřina. No není to krása, když žena kouří dýmku .... Přema Omrt nečučí do díry
Aleš Kolodrubec nečekaně proháněl Martina Pedaina Vítěz Pedain
 
  Zlatokop z Yukonu si přebírá diplom

  

Pořadatelé, krom hruškových dýmek z Polska, z dílny od Mr.Broga, připravili jako soutěžní tabák poslední edici výročního tabáku formy Davidoff, který byl vydán k 45. výročí uvedení dýmkových tabáků na trh. Ve směsi byly použity brazilské Virginie a Black Cavendish, africký Burley ze Zairu a Malawi, turecký Orientál a a kyperská Latakie. V aromatizaci jsou cítit třešně, vanilka, med, švestky a karibský rum. Aromatizace není silná a dává vyniknout chuti tabáku. Tabáky použité pro tuto směs jsou řezány různě a celkový výsledek je velmi nepravidelný řez od square cut až po vločky. Této směsi bylo vyrobeno pouze 6 000 krabiček (zdroj etrafika.cz). Inu úplná ňamka. Takže se začalo, bafalo, odpadávalo, tlachalo, odpadávalo a nakonec zůstal Martin Pedain. Tedy takový klasický průběh. Sympatické na Martinově výkonu bylo –aspoň z pohledu fojta- že se nevěnoval intenzivnímu a soustředěnému sledování uhlíku v díře. Zato okolo něj bylo těch hledačů grálu v díře plno, ale fakt je, že oni to umí – viz. výsledovka kde je Honza, Martin, Mirek a další. I když Mirkovi fojt trochu píchnul, neb mu půjčil své dusátko v okamžiku, kdy jeho uhlík začal dělat neplechu, Mirkovo dusátko spadlo někam na podlahu a Mirkova pokrývka hlavy neumožnila provést elegantní shybku pod stůl. Inu, co by člověk neudělal pro kamaráda, kór když to své dusátko už nějakou chvíli pro sebe nepotřebujete…Honza potvrdil, že může být klubovým tahounem a obsadil skvělé 6. místo. Akorát domácí pořadatelé ho zaregistrovali jako nezávislého – patrně software z loňského roku. Fojt se bavil a věnoval paní Hubaczové, což vyžadovalo mnohem větší soustředění než na dýmku, neb ostražitý manžel seděl po jeho pravici a podle toho to taky dopadlo…. Ve finále se přebraly diplomy, ceny, potřáslo rukama a vyrazilo k domovům. Na cestu si oba naši rekové do auta oba zapálili dýmku a ve slunečním podvečeru, s modravými obláčky dýmu nad hlavou, plni zážitků, směřovali k domovu.

 

 Tady najdete výsledkovou listinu

                                                                         Fojt
 

 

 

 

  fotografie a text (C) Marek Netolička