XX. ročník Podzimního kouření 

Do Mexika a zpět ve dvou dnech

Ruda nad Moravou - 22.- 23. listopadu 2014


       Ruda!!! Vlakový výlet do Jeseníků! Sraz s Lojzou u nás na sídlišti, pěšky na nádraží. Vlakem do Olomouce, krátká exkurze ve výborně zásobené nádražní trafice, přestup na vlak do Jeseníku, vystoupit v Rudě. Tam naskočit do auta k Jirkovi a nechat se odvézt do hospody Na Lapaču, kde se konal již dvacátý (!) ročník podzimního kouření dýmky. 

Úvodní slovo pořadatelů
 

Imigrační povolení a víza
 

     Po vstupu do hospody jsme utrpěli skoro šok. Všude kukuřice, kaktusy, tabákové rostliny, sombrera, ponča ... prostě Mexiko. Samozřejmě i s tequilou. Pořadatelé z PC5 si s přípravou soutěže očividně pohráli. Jeden si jen musel odmyslet sychravý listopad za okny.

Radim po nezapálení použíl soutěžní dýmku jako držák na doutník

 
Jirka končí v polovině startovního pole

 

Alois si v pohodě bafá ... je z toho sedmé místo
 
Pohled na hezké a různorodé ceny
 

      V mexickém duchu proběhla celá soutěž, někdy, jak už jsme v Rudě zvyklí, dohnaná až ad absurdum. Nafasovali jsme syrový tabák v ošatce, bylo si možno nabrat neomezené množství, žádné tři gramy. Místo sirek klas kukuřice. A corn-cob kukuřičná dýmka k tomu. A hřebík.

Zápalky byly i se škrtátkem důmyslně ukryté v dutině kukuřičného klasu. Stovka hřebík posloužil jako dusátko. I když většina účastníků neměla co dusat, jak se dočtete dále.

Tyto dámy se staraly o naše účty
 

.. a tato půvabná Mexičanka se starala o naše časy
 

     Vylovili jsme z kukuřičných klasů zápalky a přemýšleli nad taktikou. Tabáku byl dostatek, bohužel ve formě celých listů. Takže jsme se většinou přiklonili k tomu, že bude potřeba ho natrhat na co nejmenší kousky, nacpat ho do hlavičky co se tam vejde a pak děj se vůle boží.

Tato taktika se ukázala jako úplně chybná. Tabák byl vlhký a prakticky nebyla šance hodně nacpanou dýmku zapálit. A tak se během první minuty ukázalo, že soutěží pouhých devět účastníků z 29 přítomných. Byl mezi nimi naštěstí aspoň jeden náš, praporečník Lojza.

Vítěz Josef Nič předvádí jak se doslova "kouří dýmka", nikoli tabák
 

V CIPC by se asi hodně divili
 


     Ti, kterým se podařilo tabák rozdýchat si pak na čtvrt hodiny oddechli, pak odpadl devátý Standa Vařeka. Vývoj soutěže vyčtete z výsledkové listiny, jen vězte, že pořadí mezi 10. a 29. místem bylo vysloveně náhodné  a bylo dáno jen tím, jak rychle soutěžící nahlásil svůj neúspěšný pokus o zapálení. 

 

     Nakonec se stalo něco, co nikdo z nás asi nikdy neviděl. Soutěž se proměnila doslova v soutěž v kouření dýmky, nikoli tabáku v dýmce. Suché kukuřičky čínské provenience začaly tiše doutnat a těžko určit hranici kdy došel tabák a začal uhelnatět materiál hlavičky. Podle našich poznatků nejdéle kouřil tabák Alois Pospíšil, který skončil třetí. Na zlaté a stříbrné příčce se se svými oharky umístili borci z SPC Olomouc. Hlavička dýmky vydržela doutnat nejdéle Josefu Ničovi, spolu s tabákem kouřil prakticky přesně 55 minut. 

 

Jan Cetkovský oslavil v rámci soutěže své narozeniny, blahopřejeme

Vítěz si přebírá tuplovanou cenu
 

A po soutěži klasická hudební produkce, jak už jsme v Rudě zvyklí
 

A stejně tradiční společné foto všech zúčastněných
 

     A pak už nastalo všeobecné veselí, vyhlášení výsledků, klábosení a tradiční hudební produkce. A protože jsme nikam nespěchali, vydrželi jsme až do půlnoci.

 

Výsledky jednotlivců a soutěže stolů.
 

     Když jsme se rozloučili, Jirka nás přepravil do svého rodného domu v nedaleké obci Horní Studénky. Tam jsme  v péči jeho maminky pohodlně přespali, královsky posnídali a vyrazili k domovu. Jirka měl ještě nějaké povinnosti a tak zůstal, odvezl nás ale autem na nádraží do Zábřeha. Tam jsme se se s Lojzou nalodili na rychlík jedoucí přímo do Valmezu a okolo poledne byli doma.

    Byl to klasický poetický ruďácký blázinec a už se nemůžeme dočkat pokračování. A protože PC5 Ruda slaví kulaté výročí, bude další akce již v květnu 2015, takže relativně brzy a tak je na co se těšit. 

                                                                    Nástěnkář

 

 

 

  fotografie (C) Alois Chumchal text (C) Radim Přikryl