Stejně, jako se u pobřeží moří střídá příliv s odlivem, tak
také aktivita našeho klubu střídá zádumčivá období s obdobími vpravdě
hyperaktivními. A když navíc členy klubu jsou i pánové, kteří se
nezdráhají uchopit briárový špalek a jsou schopni z něj vykouzlit
nádherné dýmečky, nelze se divit, že na úrodnou půdu padla i myšlenka
momentálního lídra našich pipemakerů Jirky, uspořádat malý workshop
pro členy klubu. Pořadatelství se ujal technik, který dal k dispozici
zázemí svého panství, včetně strojního vybavení a udírny. I když nás
nebylo zase až tak mnoho, přece jen onoho slunečného, sobotního
dopoledne, vyrazili k technikovi Jirka, coby organizátor a mentor,
praporečník Alois, jako hlavní fotograf a fojt, který si jel
odpočinout od všeho (prací počínaje, lovem srnců konče). Na sluníčku
bylo příjemně, a když se ještě do udírny k technikovým makrelám a
klobáskám, od nechvalně proslulého uzenáře, přidaly bioklobásy
z jeleního masa, bylo na příjemný den zaděláno. Jedinou pihou bylo, že
krom pana domácího všichni dorazili svými přibližovadly, takže
konzumace něčeho ostřejšího byla vyloučena.
Krásně jsme si rozdělili role. Hlavními protagonisty byli
Jirka s technikem. Alois, který má za sebou workshop u dýmkařského
guru Honzy Kloučka, se zabýval hlavně fotodokumentací a degustací.
Fojt se kochal. Je zbytečné se věnovat Jirkově šikovnosti, neboť se
jedná o pipemakera prověřených kvalit a o kterém již dýmkařská
veřejnost několikrát slyšela. Technik má svoji zručnost přímo
v popisu své funkce a další dva, odbornými glosami, korunovali
veškeré snažení. Nemá zde smysl popisovat jednotlivé kroky výroby
dýmky. Konec konců všichni členové klubu jsou na příslušné
vzdělanostní výši, takže by to bylo nošením dříví do lesa. Stačí se
jen kochat níže přiloženými fotkami, které více než slovo vše
nádherně vykreslují. Výsledkem krásného dne je dýmka, která bude
patřit k ozdobám mezi cenami starostovy fajfky. Ale aby případní
účastníci naší tradiční soutěže mohli být ještě více natěšení,
výslednou podobu dýmky nyní neodhalíme. To bychom s prominutím
ponechali jako bod lednového Jubilejního shromáždění a poté bude
zveřejněna na klubových stránkách. Příjemnou tečkou celého dne byla
možnost přeleštění našich dýmek, včetně nanesení a naleštění
karnaubským voskem. Domů jsme se rozcházeli s naplněnými žaludky a
také i v hlavách něco nového uvízlo, takže snad neumřeme hloupí.
Zapsal fojt a nafotil praporečník.