Mikulášské kouření                        den   -172

Příjemné bafání v předvánočním Zlíně

10. prosince 2016


  Loni touto dobou jsme doufali, že nás kluci ze Zlína pozvou znova na Mikulášské kouření. Doufali jsme, že ještě nebude platit úplný zákaz kouření, jehož projednávání tehdy bylo v plném proudu.

Dnes můžeme konstatovat, že nám to ještě jednou prošlo. Bohužel zřejmě naposledy. Zákon je schválen, a platit začne s největší pravděpodobností posledního května 2017 - a bůhví, co se bude dít potom.

Desátý prosinec ještě není tak blízko Vánocům, abychom s vytřeštěnýma očima utíkali z domovů, chtějíce se ukrýt před horkými troubami s perníčky a před kyblíky s vodou na umývání oken. Ale i tak, počasí už nic moc, brzy tma, a to jsou nejlepší podmínky pro návštěvu kamarádů, které s námi spojuje společný koniček. Na výpravu do krajského města se vydali fojt Marek, nástěnkář Radim, praporečník Alois, čekatel Honza a na místě se k nám přidal Jirka.

Vyzkoušeli jsme si nový způsob dopravy, který jsme ještě v historii klubu na takovouto vzdálenost neaplikovali, jeli jsme do Zlína autobusem. Ovšem, kdyby to byl nějaký dálkový spoj, nebyla by to žádná hrůza. V sobotu odpoledne jel bohužel jen "courák", který na trase Valmez - Zlín 39krát zastavoval v obcích všech velikostí. Cesta ale byla vcelku snesitelná, asi i pohodlnější, než třeba ve třech na zadním sedadle z Třebíče.

Po čtvrté odpolední jsme v pohodě seděli v irském pubu jménem Legenda v hotelu Moskva, spolu se čtyřmi zástupci PC Zlín, v čele s předsedou Mirkem. 

 


Praporečník, jak jinak, bez praporu i bez foťáku :-)
 

Zlínští - Petr, předseda Mirek, Filip, kouzelník Pavel

 

     Pokouřili jsme, poseděli asi hodinku, poklábosili o tabácích, o životě a vůbec, okusili jsme vzorky různých značek, dali si Guinnesse, a odpoledne pěkně ubíhalo. Pomaličku jsme se začali chystat k soutěži. Vypadalo to na malé derby o dvou týmech čtyři proti čtyřem. A vtom se ve dveřích objevil náš Jirka, vracející se z Žiliny. Super bylo, že stihl start a že jsme měli zajištěn odvoz domů v jeho voze, narušil ale trochu rovnováhu v počtu soutěžících ve prospěch hostí :-).

Soutěž byla ovšem podle pravidel, tři gramy Petersonu Original Mixture 1865, zápalky, list papíru a jde se na to. Tabák byl směsí virginie a latakie, naštěstí tak dobře vyváženou, že ani nástěnkář, jinak striktní vyznavač aromatiků, moc neprskal.

Časy byly luxusní, podívejte se na výsledkovou listinu. Hromada cen, rozdávaly se na tři kola.

Chtěli jsme si dát něco k jídlu, ale překazila nám to francouzská zpěvačka Zaz. Ne že by přišla mezi nás, ale měla toho dne ve Zlíně koncert, a spousta jeho návštěvníků zaplnila lokál tak, že kuchař přestal stíhat. Tak jsme si dali jen nějaké studené mňamky a těšili se na Pavlovu kouzelnickou show.  Pavel nezklamal, opět předvedl triky, které jsme doopravdy nechápali, karty, žetony, mince ... moc pěkné.

I když to bylo velmi příjemně strávené odpoledne, čas byl neúprosný, po deváté večerní jsme museli nasednout do auta a vyrazit k domovům. Díky Jirkovu vozu a hlavně jeho ochotě přijet za námi sólo do Zlína byla zpáteční cesta otázkou hodinky.




 

Honza a Jirka
 
Tady stojí za povšimnutí zápalky - barevné a v bločku
 

Tabák, se kterým jsme soutěžili - Peterson z tzv. série otců zakladatelů, lehká latakiová směs, kterou snesl i nástěnkář
 
Ochutnali jsme i leccos jiného ...
 

  A tady už nás Pavel mátl svými triky, kouzly a magií
 



 
Krásný nový prapor zlínských. Inspirativní.
 
Na závěr jsme otázku ukončení kouření v restauracích probrali s provozovatelkou pubu ... nebyl to příliš optimistický rozhovor.

  

Shrnutí je podobné jako loni: soutěž o devíti účastnících. Skvělá hospoda, výborný kouzelník, dobré jídlo, moře cen, skvělá společnost.

Za rok rádi přijedeme znova, jestli nás pozvou a nebude platit úplný zákaz kouření :-(

TADY je výsledková listina.

 

Ještě několik fotek jiných autorů, něco bez dovolení odcizeno z FCB PC Zlín :-) a něco dodal fojt.

Nástěnkář honí uhlík horizontálně i vertikálně
 
Pohled ze zlínské strany
 
Přehlídka cen
 
Pavel hraje skořápky s kelímky s vodou
 
Půllitr za 80 Kč, no nekupte to
 
Fojtův pohled z droní perspektivy
 
Všichni přítomní účastnící mimo fojta - ten je na druhé straně aparátu

                                                                         Nástěnkář
 

 

 

 

fotografie (C) Radim Přikryl, Mirek Blizňák, Marek Netolička text (C) Radim Přikryl