O starostovu fajfku 2010

Dusátka vrací úder ... 20.března 2010




Sbohem, anglická pravidla. Jsme zpátky na kontinentě.

    Tak letošní ročník Starostovy fajfky byl převeden do minulého času a třicítka účastníku snad s dobrým pocitem vzpomíná, jak jsme se měli.

Jako již tradičně jsme využili pohostinství naší domácí Koliby, která účastníky vítala hřejícím krbem a vepřovými koleny otáčejícími se nad řeřavými uhlíky. Jako správní gentlemani jsme samozřejmě pomohli s přípravou stolů a židlí a sličnou obsluhu jsme zaměstnali přípravou čajů, kafí a svačinek. Koliba byla nachystána se vším všudy během hodiny. Je tedy vidět, že opakování je matka rychlosti.

Po přípravě soutěže jsme si nacpali dýmky a nad lahodným Jamesonem jsme se s bázní koukali z okna ven, kde byl očividně přebytek slunce i čerstvého vzduchu. Po dlouhé zimě holt našinec musí být opatrnější, aby to s tím čerstvým vzduchem moc nepřehnal.

   Garfield, Aleš a Praporečník se dali do diskuze o domácích spotřebičích. Hlavně Garfield byl k neudržení a vášnivě popisoval pečeni plněných kynutých buchet v domácí pekárně, poukazujíc na to, že díky malým rozměrům pekárny jsou buchty v ní upečené téměř všechny rohové. Aleš kontroval tím, že je třeba se při přípravě jídla a pití věnovat i úplným maličkostem, jako například předehřívat hrnek před tím, než se do něho nalije horké kafe. A Praporečník vytáhl úžasný recept na brambory s cibuli a ještě s něčím. Souhlasné mručení a rozšířené zorničky diskutujících nás ubezpečili, že nově založená sekce fajfklubu "Domácích spotřebičů" bude mít své příznivce (podotýkáme, že Fajfklub již má sekci frutariánskou, námořní, filmovou, klesající význam má sekce výcviku psů a pomalu se rodí sekce motocyklová :-) )

Zatím ještě prázdná Koliba, Fajfka zatím v nedohlednu

Pozor, už letí !!!

     Organizace Fajfky klapala jako holandské dřeváky, i přes letošní absenci ředitele soutěže – nějak se do této koordinátorské funkce nepodařilo nikoho uvrtat (respektive podařilo, ale dotyčný se z toho dokázal elegantně vyzout). Pořádání soutěže bylo tedy poněkud živelné a leccos se řešilo na poslední chvíli. Naštěstí kritické situace s přehledem a nadhledem řešil náš fojt, takže se nakonec všechno a všichni sešli na Kolibě v den D a hodinu H. A předběžně jsme došli k rozhodnutí, že příště nikoho k ředitelování soutěže nutit nebudeme. Dobrovolně se nikdo nepřihlásí a ti aktivnější se již vystřídali – a protože po osmi ročnících jsme již získali jakousi pořadatelskou rutinu, pravděpodobně vytvoříme jakýsi manuál s rozdělením úkolů a povinností, kterým se budeme po příští roky řídit.


Zleva fojt Marek, místostarosta Jirka Pernický, hlavní rozhodčí Dušan Jurek a takyrozhodčí Zdeněk Zimák
 

Informační a výpočetní centrum - záznamník Kuba a světluška Víťa


Partyja synků z Ostravy


Kolegové dýmkaři ze Zlína

      K vlastnímu průběhu soutěže. Úvod obstaral náš fojt Marek, pak promluvil místostarosta Valmezu Jirka Pernický, několik slov k soutěžícím pronesl i hlavní rozhodčí Dušan Jurek a na vteřinu přesně ve 14 hodin byl dán pokyn k nacpávání. Nacpával se lehce latakiový Perfection od Gawitha, takže za dalších pět minut se nad hlavami účastníků vznášel obláček kouře s typicky „uzeným“ aromatem. Tabák byl vlhčí, než bývá obvykle (že by pomohla změna dodavatele ?) a to se projevilo i na průběhu soutěže. Jako první odpadl spoluautor těchto řádků, Váš nástěnkář. Být poslední je sice hloupé, ale je to méně trapné, než být předposlední (Klání zemí Koruny České v Ostravě :-)). Další průběh si vydedukujete sami z výsledkové listiny. Obecně se dá říci, že časy nebyly příliš dobré, ani vítěz se nepřiblížil rekordu soutěže. Z Fajfklubu skončil nejlépe praporečník Alois na pátém místě a má tak právo starat se rok o putovní „Kulu“ pro najlepšího Valacha. Celkovým vítězem se pak stal Břetislav Kotulán, prezident PC Brno, s časem 1hod.37 min.

PC5 Ruda nad Moravou a Dýmal klub Šumperk

 

Pánové  z eTrafiky, resp.Dýmka.net

 

      Ceny pro soutěžící byly letos opět na úrovni. Sponzoři se činili a tak byly nějaké ty whisky, několik dýmek, plechovka nebo balíček kvalitního tabáku pro každého a spousta dalších drobností. Dokonce i několik videokazet :-). Každý v klubu se také snažil něčím přispět. Například dezénista Aleš vymyslel a dodal keramické piškoty pro vlhčeni tabáku s logem Fajfklubu a Garfieldova žena vymyslela a dodala voňavá mýdla samozřejmě také s naším logem. (Jen doufáme, že její přízeň Fajfklubu zůstane zachována a bude Garfielda pouštět na klubové akce). Za zmínku stojí rozhodně také ohromná kytice pro vítěze, ozdobená osmi doutníky. Nezbývá, než na tomto místě poděkovat všem dárcům, kteří mají odvahu přispívat na akci, která není zrovna v souladu se zdravým životním stylem. Děkujeme tradičním donátorům, eTrafice a Michalu Hubaczovi, firmě Graf, která poskytuje služby nejen pohřební, MUDr.Trenzovi, plicnímu lékaři, nově firmě Viktor-Sára, rodině Pavelkových a Kolibě, a také folklornímu souboru Bača, který obléká našeho časoměřiče a záznamníka Kubu.
 

Fojt s jeho velkolepou kalabaškou, i Sherlock by mu ji záviděl

Hlavní rozhodčí zavelel:"vypusť kouř"

Něco na tom obrázku nesedí ...

 


Putovní cena pro nejúspěšnějšího člena Valašského Fajfklubu,
metodika a trenéra Honzu vystřídal praporečník Alois.
Honzu omlouvá jeho zraněná ruka, pro kterou se nemohl zhostit ani role ředitele soutěže
 

Vítěz, Břetislav Kotulán z PC Brno

Takové kytky rostou jen na Valašsku a na Kubě,
naši šlechtitelé teď pracují na kytce klobásovce

 

     Na úplný závěr jsme ještě vyslechli zdravice od těch, kteří se nemohli letos zúčastnit a pozvání na akce jiných klubů. Jmenovitě se jedná o Grand Prix, které se bude konat v listopadu ve Slavkově a o oslavu 15 let klubu PC5 Ruda. Do Rudy i na Grand Prix se určitě vypravíme, a v tomto místě si neodpustíme malou poznámku. Jsme opravdu rádi, že roztály ledy, které se objevily mezi námi a PC Brno po naší účasti na Mistrovství ČR v roce 2005. Po letech i brněnští uznali, že na naší kritice tehdy byl kus pravdy a my zase uznali, že jsme to tehdy trochu přehnali. A navíc jsme byli z těch „špatných“ asociací. A tak se vzduch vyčistil, kolegové z Brna přijali naše pozvání na Starostovu Fajfku, my pojedeme do Slavkova a rytíři zatím sedí doma a leští si brnění.

 

Výsledková listina je ZDE.

 

 

 

 

  text (C) Radim Přikryl, Pavel Látal, Marek Netolička  foto (C) Alois Chumchal