O starostovu fajfku ...

2.ročník - 2004

 

Mistrovství Valašska v pomalém kouření dýmky "O starostovu fajfku".

prestižní záležitost Valašského fajfklubu

Rok se s rokem sešel, a první sobotu po Dušičkách jsme se opět všichni sešli na Kolibě, za účelem sportovního zápolení a společenského vyžití. Po dlouhotrvajících přípravách nastal okamžik konání naší klubové pýchy, soutěže "O starostovu fajfku".

     Přípravy byly opravdu pečlivé a zodpovědné, protože jsme si rozhodně nechtěli udělat ostudu a chtěli jsme se vyvarovat chyb a chybiček, o kterých jsme věděli z minulých ročníků.
     Do příprav se zapojila většina členů klubu, někteří i s rodinnými příslušníky. Fojt zajišťoval sponzorské záležitosti, kontakty s médii a výrobu dusátek, váš nástěnkář zajišťoval grafické záležitosti, čili pozvánky, pamětní listy, startovní čísla,  nálepky na dusátka, potisk soutěžních listů a k tomu ještě rozvažoval tabák. Lojza naprogramoval skvělý časoměrně-evidenční softvér, Josef sehnal excelentní lahvinky na slivovici včetně náplně z vlastních zdrojů, světluška Víťa sponzoroval dvě láhve whisky pro nejlepší kuřáky, připravil zápalky a zařídil parádní stolní vlaječky pro každého z nás. Technik Dalibor zapůjčil svůj fungl nový notebook včetně tiskárny. Dokonce zapůjčil i svou manželku, která dělala operátorku výpočetního centra a spolu s Kubou Skalkou měla lví podíl na hladkém průběhu registrace, měření času a tvorbě výsledkových listin. Soukromé očko s videokamerou nám dělala paní Vacková, manželka hlavního lídra výjezdního "A"teamu. No a vše by se neobešlo bez tradičně charismatického vrchního rozhodčího Dušana Jurka, kterého nám závidí všechny kluby od Aše po Vsetín. Snad jsem na nikoho nezapomněl :-)

 

    

 

     Poněkud nás zaskočila letošní účast "přespolních" na naší soutěži. Podle předběžných domluv a ohlasů ze setkání na jiných soutěžích jsme očekávali přinejmenším čtyřicetihlavý dav, proto jsme raději vyhlásili uzávěrku přihlášek na konec října. To možná některé dýmkaře odradilo, protože mailem se registrovalo pouze pět závodníků. I přes dobrou zkušenost z loňského roku některé kluby vyslaly jen jednoho zástupce, takže například z Dýmal klubu Šumperk přijel jen loňský vítěz Aleš Korger a z PC Silesia Opava dorazil pouze Dr.Vašák. Zase ovšem přibylo několik účastníků z jiných klubů, jako třeba PC5 z Rudy, takže nakonec bylo jen o sedm kuřáků méně, než v loňském roce. Zlé jazyky tvrdí, že někteří  nezúčastnivší se kuřáci tráví odpoledne placeným sezením ve volebních komisích :-) Ovšem politika nemá na půdě VF co dělat, takže o tom nebudu spekulovat.

     Na atmosféře se poněkud nižší účast naštěstí nijak nepodepsala, naopak byla, řekl bych, klubová. Kouřilo se o sto šest, rozhodčí vše stíhal bedlivě sledovat, prostě vše jak má být. Někteří borci v klidu rozprávěli, někteří se pekelně soustředili, idylka. Jeden kritický okamžik se ovšem konal v průběhu nacpávání, kdy se někdo ptal rozhodčího, kolik zbývá času a někdo jiný odpověděl, že půl minuty. Ve skutečnosti zbývaly ještě skoro minuty dvě, ale důsledek byl ten, že všichni, co to zaslechli, propadli panice, a začali cpát tabák do dýmek tak, že skoro praskaly hlavičky. No, možná se to podepsalo i na konečném čase některých z nás.

     První odpadl reprezentant domácích Jirka Pernický, ovšem až po 24 minutách, čili žádná ostuda. Krize pro Valachy bohužel nastala mezi 42.-48.minutou, kdy odpadli čtyři "Mezříčáci", aniž by mezi sebe někoho pustili.   Dál pokračovala trojka ve složení Honza Vacek, Lojza Chumchal a fojt Marek Netolička. V tomto pořadí také končili, Honza devět vteřin (!) pod hodinou, Lojza 58 vteřin přes hodinu, a pak už pokračoval jen sám sebe překonávající Marek, který nakonec skončil na krásném čtvrtém místě s časem 1:15:20.  Třicet pět vteřin po něm skončil loňský šampion Aleš Korger, pak Vlastík Šenkýř z PC Ostrava a pak už čtrnáct minut osamoceně dýmal vítěz Miroslav Nop z SQPO Olomouc. Jeho konečný čas byl 1:28:16, čímž o 31 vteřin překonal rekord loňského ročníku.

     Vítěz si tradičně odnesl dýmku věnovanou starostou Valašského Meziříčí JUDr.Kubešou, k tomu láhev oficiální "městské" slivovice a kravatu s dýmkařským motivem. Ani ostatní neodešli s prázdnou, přinejmenším dva balíčky tabáku dostal každý, mnoho účastníků může doma popíjet irskou, kanadskou i skotskou whisky, deset dalších pak valašskou slivovici a tak bychom mohli pokračovat. Na tomto místě by bylo dobré poděkovat štědrým sponzorům, především pak firmě Mostex, tabáčnictví pana Fišera z V.M., panu Omrtovi, který věnoval jednu svou dýmku a dále panu Hubaczovi z internetovému obchodu www.etrafika.cz . No a samozřejmě robkám z Koliby, které se o nás staraly.

 

Přehlídka cen

Vrchní rozhodčí v zajetí reportérů

Zleva starosta JUDr.Kubeša, rozhodčí D.Jurek a náš fojt Marek Netolička

Netřeba komentáře

Lojza Chumchal

Nalevo loňský vítěz Aleš Korger

Nervové centrum soutěže...paní Kramplová a Kuba Skalka

Pánové z PC Ostrava, nalevo stříbrný Vl.Šenkýř

Vítěz Miroslav Nop

A závěrečný účet ...

 

To by tak bylo pro letošek vše. Ohlasy na letošní ročník slíbili někteří další účastníci, takže se v Aktualitách snad objeví další slohová cvičení na téma "kouření na Kolibě".