O starostovu fajfku 2011

Podeváté na Kolibě ... 19.března 2011




    Na Josefa bylo letos na Kolibě ve Valmezu pořádně živo. Stahovali se sem totiž dýmkaři ze všech koutů Moravy a Slezska, a někteří i z Čech. Postupně se sjížděli synci z Opavy, ogaři ze Zlína, kluci z Rudy, přijela partyja z Ostravy, další přijeli jednotlivě z různých jiných míst, tož byla nás plná dřevěnice, přes třicet lidí. A kdyby byla hojnější účast domácích, i čtyřicítka by byla. Dokonce u nás bylo zastoupeno i něžné pohlaví, v podobě jedné soutěžící a dvou dam, které nám pomáhaly se soutěží samotnou.

     Soutěž se konala jako obvykle pod záštitou Města Valašské Meziříčí, které jako každoročně věnovalo cenu pro vítěze. Tentokráte to byla krásná dýmka značky Design Berlin. Další dýmkou, respektive luxusním kompletem dýmky, stojanu a dusátka, nás obdaroval opavský Jirka Zapletal. Mnoha cenami přispěla eTrafika a nejmenovaná firma, poskytující služby, které se nesmí propagovat :-), několik cen darovala i obec Bystřička, a krásné ceny věnovaly i cérky z Koliby. Někdy se až divíme, jak nás mají někteří rádi.

    

Takhle se připravoval Kuba ... ... takhle Jirka
tréninkové hodiny do cen chystá Radim ...

.... a tady trénuje ředitel Garfield

       Ředitelování soutěže se letos ujal – pod pohrůžkami a po ročním podmíněném odkladu - náš milý Garfield Pavel Látal. Svou roli zvládl bravurně, rozdělil úkoly a sám si nechal některé podstatné záležitosti, jako je třeba rozeslání pozvánek, na které pak zapomněl :-). No, bude ředitelování opakovat tak dlouho, dokud se to nenaučí. Popravdě – jsme natolik sehraný tým, že uspořádání soutěže už pro nás není takové drama jako dřív. Každý už víceméně ví co dělat, takže při dobré komunikaci neexistuje neřešitelný problém.     

      Skvělým příkladem byl letos hlavní rozhodčí Jirka Janků. O tom, že bude jednou z hlavních postav této soutěže se dozvěděl v pátek večer na poslední organizační schůzce. V pátek prodělal rychlokurz pro rozhodčí, v sobotu ráno absolvoval zkoušky a pak řídil soutěž jako by to dělal denně. Všechna čest.
Vzhledem k rodinným oslavám se soutěže nemohl účastnit fojt Marek, a tak se úvodního a závěrečného slova ujal nástěnkář klubu Radim. Fojtovi ovšem  i tak patří náš dík, dopoledne se totiž přišel podívat na průběh příprav, doprovázen baterií lahví, které obohatily řádku cen pro nejlepší.

     Před začátkem soutěže se celá Koliba na minutu odmlčela a uctila tak památku našeho přítele, skvělého dýmkaře a milého člověka Pavla Hápa, který nás nečekaně a náhle před několika dny navždy opustil.

 

Prosečský výrobce dýmek Pavel Háp na Starostově Fajfce 2007.

     Jirka pak ještě všem přítomným připomněl pravidla, podle kterých se bude soutěžit. Už definitivně jsme se vrátili k dusátkům, takže soutěžíme tak, jak jsou všichni zvyklí. A navíc umožňujeme soutěžícím používat vlastní dusátka - a z nich pak porota vybere to nejhezčí a nejoriginálnější.   


Jirka s nadhledem gentlemana kontroluje situaci
 

Team rozhodčích, zleva hlavní rozhodčí Jirka, uprostřed Petra Maleňáková, vpravo Jožka Vybíral.


Cestovní boutique značky Přemek Omrt


eTrafika na cestách

      Po oficiálním úvodu byla zahájena vlastní soutěž. Hlavní rozhodčí se dvěma „takyrozhodčími“ dohlédl na to, zda mají všichni rozdány soutěžní propriety (tři gramy Samuel Gawith Black Cherry, papíry, zápalky, kdo neměl vlastní mohl dostat dusátko) a úderem čtrnácté hodiny rázným pokynem soutěž odstartoval.
     Tabák byl jako obvykle pro někoho suchý, jinému se zase zdál vlhký, ale to už patří ke koloritu každé soutěže, stejně jako lamentování nad počtem sirek v krabičce.  Ale nakonec se všichni s rovnými podmínkami srovnali a věnovali se nacpávání a zapalování s pečlivostí, kterou by ocenila každá hospodyňka - kdyby se muži o každé smítko doma zajímali tak jako o každý úlomeček tabáku, byli by dýmkaři nejlepší manželé na světě.

Před startem zbyl čas i na mariáš o padesátníky se servírkou

 

Valašský kroj a valašská strava

 

     K vlastnímu průběhu soutěže – zapálili úplně všichni, a první vyhaslá dýmka byla nahlášena  až po 16 minutách. Bohužel to byla dýmka jediné ženy v soutěži. Tu pak následoval náš Jirka Janků, který si ovšem zapálil jako rozhodčí víceméně cvičně a bylo jasné, že se nemůže příliš soustředit. Stejně jako obětavě fotografující praporečník Lojza Chumchal, z jehož objektivu jsou všechny fotografie u této reportáže. Horké chvíle pak zažila časomíra. Mezi 29. a 35. minutou totiž odpadlo třináct (!) soutěžících, čili končili tempem dva za minutu a to už se dalo zvládat jen s obtížemi. Pak měli časoměřiči chvíli času aby si osušili zpocená čela, další závodníci odpadli až po 40. minutě. Pro domácí přestala být soutěž zajímavá v 53. minutě, kdy skončil poslední z nás, sám ředitel soutěže Pavel. Nebyla to pro něj žádná tragédie, protože se stal držitelem cenné trofeje – putovní ceny pro nejlepšího Valacha.      
Pak už to bylo derby mezi Zlínem a Ostravou, ve kterém se štěstí přiklonilo na severní stranu. Vyhrál Stanislav Mokryš z PC Ostrava, a současně byl jediný, kdo překonal jednu hodinu.

     A nesmíme opomenout další soutěž, a to souboj o "nej…" dusátko. Zpočátku nám nebylo jasné, proč se opavští  stále tlačí do středu Koliby a nechtějí sedět u stolu, nad kterým je snížený strop. Po příjezdu Jirky Zapletala to bylo jasné. Přivezl si dusátko připomínající vlajkový stožár zvící dvou metrů, nahoře ozdobený praporkem PC Silesia. A protože splňovalo soutěžní parametry, tj. 15 mm v průměru, bylo připuštěno do soutěže. Od začátku bylo jasné, že nikdo jiný v této soutěži nemá šanci a naše dámská porota to potvrdila. Odměnou mu byla kytka klobásovka, poddruh kytky doutníkovky, která byla trofejí vloni.

Pokladník Jožka kasíruje budoucího vítěze Luxusní set od Jirky Zapletala

Team Dýmka Net. Napravo Petr Vyoral, který málem jako jediný nedostal žádnou cenu :-). Přeskočili jsme jej při vyhlašování vítězů. Trapas.
 

Jirkův dusací stožár. Jury před startem kontrolovala,
zda neobsahuje zásobník na tabák.
 

Jediný snímek Lojzy. To je osud fotografů.
 


Standa Farana vyhraný tabák daroval Valašskému Fajfklubu,
ať se prý konečně Valaši naučijá kůřiť.
 

Michal Hubacz

Miroslav Blizňák z PC Zlín, těsně druhý.

     Oficiální část programu skončila okolo půl páté odpoledne pozváním na jubilejní, desátý ročník Starostovy Fajfky. Tajně si slibujeme, že do něj u této výjimečné příležitosti přidáme něco navíc. Těšte se, určitě to bude stát za to.

      Máme „naši“ Kolibu rádi i proto, že podporuje dobrou atmosféru. Na rozdíl od mnoha jiných soutěží se účastníci hned po vyhlášení výsledků nedívali na hodinky a neprchali k domovům. Naopak, vytvořily se živě diskutující skupinky a hloučky, ve kterých se probíralo kdeco. Včetně situace v „dýmkařské politice“, která se nás sice bezprostředně nedotýká, ale přece jen nás zajímá. Mimochodem, nevíte, proč nepřijel nikdo z Olomouce?

Nástěnkář odpovídá na zvídavé otázky tiskové mluvčí Města.
 

S jedinou soutěžící ženou, paní Hubaczovou, byla
očividně mnohem větší zábava než s nástěnkářem
 

Team PC Silesia, napravo MUDr. Martin Vašák,
meziříčský rodák a patriot.
 
Kluci z PC5 Ruda
 

Neodolatelný úsměv vždy pohodového Honzy.
 
Chlapi, proboha, zhasínejte pomaleji, nestíháme to psát :-)
 

Vítěz Miroslav Mokryš z PC Ostrava

 
Garfield si hrdě odnáší putovní "Kulu Sira Přikryla"
pro nejlepšího Valacha na Starostově Fajfce.
 

Zasloužená trofej - kytka klobásovka.
Ano, ten stožár v levé Jirkově ruce je dusátko :-)
 
Protest !!!
 
Blahopřání vítězi A poslední slova na závěr

Snad jsem na nic podstatného nezapomněl, a když ano, tak mi to řekněte na příští, jubilejní, desáté Starostově Fajfce 2012.


Nástěnkář

 


Výsledková listina je ZDE.


A na úplný závěr titulky a poděkování, v abecedním pořadí:

Zbyněk Fojtíček a obec Bystřička - ceny a pamětní listy
Václav
Graf, služby - sponzoring
Michal
Hubacz a eTrafika.cz - ceny a pojízdná prodejna
Alois
Chumchal - fotografie, jak na pozvánku a plakát tak i v této reportáži
Jirka
Janků - skvělý rozhodčí
cérky z
Koliby - celodenní péče
Vendula
Králová, tisková mluvčí Města - hezký článek (ZDE)
Pavel
Látal - ředitelování a rozesílání pozvánek :-)
Víťa
Mackovík - budíky
Petra
Maleňáková - takyrozhodčí a krásný úsměv  
Město Valašské Meziříčí a Jirka Pernický - první cena a další dary
Marek
Netolička - ideové vedení, karton whisky, zajišťování cen, kontakt s Městem
Přemysl
Omrt - prodej dýmek
Radim
Přikryl - grafika papírů a pamětních listů, úprava budíků a časomíra
Miroslav
Sítko - cestovní trafika a cena útěchy
Kuba
Skalka - výsledkový servis, valašský kroj a přivedl dvě milé dámy
Jožka
Vybíral - pokladník, registrace a takyrozhodčí
Marta
Winklerová - kytka klobásovka :-) a milá společnost
Jirka
Zapletal - dýmka se stojánkem a dusátkem
Zdeněk Zimák - grafika a tisk plakátu a pozvánek


 

 

  text (C) Radim Přikryl,   foto (C) Alois Chumchal